Mieskuoro MM - Muntra Musikanter

Sällskapet MM, Muntra Musikanter, perustettiin 1878 ja on juuri viettänyt 130-vuotisvuotisjuhlansa runsaalla tapahtumasarjalla. Ensimmäiset laulajat, joista sittemmin tuli MM, antoivat kuorolleen nimen ”P.C.”. Lyhenne tulee sanoista Petersburgs Concerten, ja viittasi ensimmäiseen konserttimatkaan, joka ei koskaan toteutunut. Mutta kuoro jäi eloon, antoi ensimmäisen konserttinsa 11.5.1878 ja otti myöhemmin nimekseen Sällskapet MM. 

MM konsertoi alusta alkaen sekä kotimaassa että ulkomailla: lauloi Venäjän keisariperheelle sekä Peterhofissa että Suomen rannikkoseuduilla, teki matkoja Moskovaan, Tukholmaan ja Tallinnaan. Vuonna 1889 oli kohteena Pariisi, sen uusi Eiffeltorni ja maailmannäyttely, jossa kuoro esiintyi. Tuoreimmista ulkomaankokemuksista mainittakoon konserttikiertue Pietariin kesällä 2004, jossa esitettiin Stravinskyn Oidipus Rex -oratorio-ooppera yhdessä Pietarin Filharmonikkojen kanssa, osallistuminen Budapestin kansainväliseen adventtilaulu-festivaaliin 2002 sekä 12th Malta International Choir Festival 2000, jossa kuoro sai pronssimitalin kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Vuonna 2006 kuoro osallistui Veronassa järjestettyyn XVII Concorso Intenazionale Di Canto Corale kuorokilpailuun, jossa se saavutti hopeasijan. Vuonna 1997 kuoro vieraili USA:ssa ja esiintyi mm. Disneyworldissa Floridassa.

Muu toiminta koostuu erilaisista konserteista, joista voidaan mainita perinteiset, loppuunmyydyt joulukonsertit Temppeliaukion kirkossa, kevät- ja syyskonsertit, kotimaan kiertueet sekä kesäkonsertit eri puolella Suomen etelärannikkoa.

MM:n kuoronjohtajat

MM on ylpeä siitä, että kuoronjohtajien joukosta löytyy useita maamme nimekkäitä musiikkivaikuttajia. Ensimmäinen johtaja ja kuoron perustaja oli Gösta ”Kösse” Sohlström. Myöhemmistä mainittakoon Oscar Mechelin, Robert Kajanus, Nils-Eric Fougstedt, Bengt Carlsson ja Erik Bergman.

Kuoroa johtaa syksystä 2010 alkaen Henrik Wikström, jonka pitkäaikainen edeltäjä oli Markus Westerlund.